Alle eerstejaars krijgen een gemeenschappelijke vorming van 28 lesuren per week. Voor de overige vijf lesuren is er keuze tussen één van de twee volgende pakketten:

 

Aanvulling klassieke studiën (Latijnse)

Deze optie telt wekelijks vijf lesuren van het vak klassieke studiën. Dit is een verzamelnaam voor de studie van het Latijn (de taal van het oud-Romeinse Rijk) en een beperkte kennismaking met het vak oud-Grieks. Het is een uitdaging voor jongens en meisjes die aanleg hebben voor taal, die graag en systematisch complexe problemen ontleden en die ook belangstelling hebben voor algemene cultuur.

 

Aanvulling algemene vakken (moderne)

Bovenop het basispakket komt er een lesuur extra Nederlands, een lesuur extra wiskunde en twee lesuren extra Frans. Daarnaast is er nog een lesuur expressie. De extra uren Nederlands, Frans en wiskunde bieden de gelegenheid de leerstof beter in te oefenen. Alle verdere studierichtingen blijven het daaropvolgende schooljaar mogelijk, behalve die met Latijn en Grieks.

 

Integratie ICT

In het eerste jaar brengen we de leerlingen de basisvaardigheden bij van het gebruik van de computer. Dat gebeurt tijdens enkele aparte basislessen en door integratie in de algemene vakken.

 

Leer- en leefsleutels

In de lessen leer- en leefsleutels proberen we de leerlingen leervaardigheden bij te brengen. We leren hen ook verantwoordelijkheidszin aan de dag leggen, compromissen sluiten, gemaakte afspraken naleven en verantwoorde keuzes maken.

 

Expressie (alleen in 1A optie moderne)

In het vak expressie kunnen de leerlingen hun creatieve talent ontdekken of verdiepen. Er is keuze tussen twee verschillende vormen van expressie:

  • dramatische expressie, aan de hand van leuke taal- en bewegingsopdrachten
  • manuele expressie, aan de hand van driedimensionale werken

 

CLIL

Via CLIL kan je het vak geschiedenis volgen in het Engels.

 

 

Lessentabel

    1A met
aanvulling
klassieke studiën
= eerste Latijnse
1A met
versterking
algemene vakken
= eerste moderne
       
  Godsdienst 2 2
  klassieke studiën 5  
  Nederlands 5 6
  Frans 4 6
  aardrijkskunde 2 2
  geschiedenis 1 1
  wiskunde 4 5
  natuurwetenschappen 2 2
  leer- en leefsleutels 1 1
  techniek 2 2
  lichamelijke opvoeding 2 2
  muzikale opvoeding 1 1
  plastische opvoeding 2 2
  expressie   1